Hardhoutschroeven als het hout er om vraagt

mei 17, 2023 0 Comments

Je kunt er bijna kuiltjes in drukken, vurenhout. Ook grenen is bijna zo zacht als boter. Zachthout is licht hout en makkelijk doordringbaar. Zeker ook voor schroeven. Wie aan het schroeven is in vurenhout, hoeft weinig kracht te zetten. Zachthout is schroefvriendelijk, een kind kan de was doen. Maar diezelfde schroefjes die zo vlot door grenen of vuren gaan, die hebben het heel wat moeilijker met hardhoutsoorten, Europees zoals eiken of beuken, of tropisch, zoals meranti of bankirai. Logisch, want het zware hardhout verraadt het al: wij zijn moeilijk doordringbaar. Dat komt omdat loofbomen veel langzamer groeien dan dennen en sparren. En dus een veel grotere dichtheid bereiken. Goed eiken of meranti is nogal schroefonvriendelijk. De schroeven knappen sneller of geven het gewoon op. En daarom zijn er dus ook hardhoutschroeven op de markt.

Sterker hout, dan ook sterkere en dus hardhoutschroeven

Hardhout is duurder dan zachthout en wordt dan ook ingezet als het niet anders kan. Bijvoorbeeld buiten, als je een pergola, een carport of een tuinhuis op wilt trekken. Hardhout kan beter tegen weer en wind dan zachthout. Het is wel mogelijk om met zachthout buiten te werken maar dan moet je het wel heel geregeld onderhouden en dus ook bij verven. Hardhout daarentegen weert zich veel beter tegen de elementen. En vooral tropisch hardhout weerstaat de meest extreme weertypes. Afhankelijk van je klus kies je ook een bepaald soort hardhout. Zo is meranti geschikt om vlonders van te maken. En hout dat goed tegen water kan is bankirai, dus mooi materiaal om een steiger mee te bouwen. Azobé geeft ook niks om water.

Kwestie van beter voorboren

Hardhout is lastig voor gewone schroeven. Je hebt dan ook echt hardhoutschroeven nodig en dan nog biedt hardhout hevig weerstand. Vooral het eerste begin is lastig. En ben je eenmaal bezig met schroeven indraaien, dan krijg je te maken met een grote hitte. En dus de kans dat schroeven gaan breken. In hardhout draaien betekent praktisch dan ook dat je eerst een schroefgat gaat voorboren. Je neemt een boor die qua diameter iets geringer is dan de schroef die je gebruikt. Ook het boortje kan snel gloeiend heet worden, dus boor altijd rustig. Trek zo nu en dan de boor terug waarmee je het los geboorde zaagsel ook uit het gat kunt laten ontsnappen. 

De fatale werking van looizuur

Hardhoutschroeven krijgen meer uitdagingen te verwerken, ook al heb je ze goed in het hardhout verankerd. Want het hout bevat looizuur. De boom benut dat zuur om insecten en bacteriën van zich af te houden. Maar het zit ook nog steeds in het timmermateriaal. En kan dan de ingebrachte schroeven aantasten. Die kunnen gaan corroderen en uiteindelijk afbreken. Om daaraan wat te doen, benut je schroeven die van RVS zijn gemaakt. Die zijn een stuk ongevoeliger voor looizuur dan verzinkte schroeven. Het is wel zaak om voor een goede kwaliteit RVS te gaan, dus niet schroeven die enkel een coating van RVS hebben. RVS A4 schroeven bieden zekerheid.

Torx voor beter grip op hardhoutschroeven

Hout leeft, ook al is het los van de boom. Het werkt dus ook nadat je het als timmerhout gaat benutten. Goede hardhoutschroeven kunnen bewegingen van hout aan, bijvoorbeeld zelfborende schroeven, voorzien van torx kop.